Thursday, 17 September 2009

allt & ingenting

Läste en krönika om småsaker, ni vet sånt som ofta passerar obemärkt, fast ändå inte. Allt det lilla som spelar så stor roll, som nästan utgör livet självt på något sätt. Författaren citerade Stig Johansson och hans dikt "Förlusten". "Alla dessa dagar som kom och gick, inte visste jag att de var livet". En viktig insikt, en fin formulering, för den understryker ju onekligen det här med tid. Att det faktiskt, på riktigt, i verkligheten och helt seriöst, är de där iakttagelserna, smakerna, känslorna, visionerna som faktiskt betyder någonting. Och trots att de knappt märkbara ögonblicken av uppriktig påtaglighet, de sekundsnabba beståndsdelarna utav koncentrerad verklighet är saker som man kanske inte lägger på minnet, så är det ändå dom som gör hela skillnaden.
Vidare ger författaren exempel på och refererar till egna upplevelser och företeelser som hon värderar på liknande sätt. Kvällssol och rödvin på en balkong, en lyckad formulering, en komplimang från en busschaufför, vinbärsmarmelad, sömnig morgonsex...

Själv älskar jag doften av rostat bröd, kaffebönor och nytvättat hår. Jag tycker om att titta länge på havet eller drömma om storslagna äventyr framför min jordglob. Jag älskar att spela gitarr trots att jag inte är vidare bra på det. Kombinationen ösregn och en stor kopp te till toner av Bon Iver och Yann Tiersen. Att stå i en förväntansfull sjungande kö till en efterlängtad konsert, doften av vår, mogen avokado, strössel. Att vakna av att man skrattar hejdlöst, mormors sjöbod, Sofias scones, Malins kramar när hon springer till bussen, Ian Curtis i profil. Att gå barfota på stranden, promenera genom Göteborg, se solstrålarna sirla genom lövverken i skogen, svart sammet, slitet läder, långfrukostar med färskpressad apelsinjuice. En riktigt bra bok, att hålla en pensel i handen, kyssar i nacken, se solen gå upp. Att befinna sig i ett mörkrum, ögonblicket då man placerar fotografiet i framkallningsvätskan och motivet långsamt växer fram på pappret. Den första färskpotatisen, nya strumpor, att få någon på gott humör. Den första snön, en kall hand i en varm. Det är sådana saker som gör livet värt.

2 comments:

  1. Du kunde aldrig ha mer rätt. Det är allt det där man vill att livet ska bestå utav.

    ReplyDelete